Ctra. Balsareny 10-12 - 08260 Súria

938 694 173

Fomentant el lideratge personal i col·lectiu a través de l’autoavaluació

Fomentant el lideratge personal i col·lectiu a través de l’autoavaluació

A FEDAC Súria, l’autoinforme impulsa el lideratge personal dels alumnes, ajudant-los a prendre les regnes del seu aprenentatge. Com ho fem?

A FEDAC Súria treballem per formar ciutadans crítics i afavorir el desenvolupament emocional, cognitiu i social dels nostres alumnes. Per assolir aquests objectius, promovem múltiples iniciatives, entre les quals destaca l’autoinforme del segon trimestre. Aquesta eina permet als alumnes reflexionar sobre el seu propi procés d’aprenentatge, analitzar els seus hàbits de treball i detectar punts forts i àrees de millora.

Hi ha dos tipus d’autoinforme, un pel cicle dels mitjans, i un altre de més extens i més complex pel cicle dels grans, traçant així un itinerari progressiu. Aquest document consta de diverses parts en què l’infant, guiat en tot moment pel seu tutor/a, va contestant una sèrie d’ítems relacionats amb hàbits de treball, formes d’aprenentatge, relacions socials, autoconcepte, talents, compromisos de millora, les conductes LEM, etc. El procés per respondre’l és recursiu.

Com es vincula el LEM amb l’autoinforme?

El contingut de l’autoinforme versa al voltant de tres grans blocs, relacionats de manera implícita amb els 7 hàbits i les conductes LEM.

1. Victòria privada: els tres primers hàbits ajuden els alumnes a gestionar-se millor individualment i assumir la responsabilitat del seu aprenentatge.

  • Sigues proactiu: quan els alumnes valoren la seva actitud i compromís amb les tasques, es fomenta la proactivitat, que implica prendre la iniciativa i actuar amb responsabilitat davant els reptes.
  • Comença amb un fi en ment: l’autoinforme els convida a reflexionar sobre els seus objectius personals i acadèmics, i a pensar en quins passos poden seguir per assolir-los.
  • Fes primer el que és primer: a l’apartat de treball a casa i a l’escola, es posa en relleu la importància de la planificació i la gestió del temps per prioritzar les tasques essencials. Per tant, es fomenta una gestió del temps més efectiva.

2. Victòria pública: els següents hàbits posen èmfasi en la col·laboració i les relacions interpersonals.

  • Pensa guanyar-guanyar: a l’avaluació sobre com es relacionen amb els companys i els mestres, es treballa la importància de crear relacions respectuoses i cooperatives.
  • Buscar primer entendre i després ser entès: l’apartat sobre escolta empàtica reflecteix com l’alumne percep la seva capacitat per comprendre els altres abans d’expressar la seva pròpia opinió.
  • Estableix sinergies: quan els alumnes valoren la seva participació en el treball en equip, s’està promovent la recerca de solucions conjuntes i la valoració de les diferències com una riquesa.

3. Esmolar la serra: finalment, l’informe incorpora aspectes relacionats amb el benestar emocional, la cura personal i l’equilibri entre les diferents dimensions de la vida, aspectes fonamentals per mantenir una actitud de creixement constant.

Aquest procés d’autoavaluació es basa en el llibre Els 7 hàbits de les persones altament efectives, de Steven R. Covey, que treballem a través del programa Leader in Me (LEM). Tal iniciativa forma part dels cinc pilars que sostenen el pla d’innovació pedagògica #avuixdemà, que es duu a terme a les 25 escoles FEDAC.

En definitiva, els autoinformes esdevenen una eina poderosa per aplicar les conductes de Covey en la vida quotidiana i en l’àmbit escolar. Aquest exercici d’autoavaluació no només serveix per prendre consciència del propi desenvolupament, sinó que també proporciona una visió clara de com els alumnes integren les conductes de lideratge en el seu dia a dia. Tot plegat, per culminar la feina metacognitiva que es porta a terme a l’aula i fomentar una actitud activa i compromesa envers l’aprenentatge i la vida.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website