Les històries són relats que ens permeten mantenir viva la memòria d’un indret, recordar d’on venim i confegir-nos com a societat. En el marc del projecte Petjades salades, els infants de Primària 3 han recuperat històries de transmissió oral del Poble Vell que majoritàriament no estan documentades i les han recollit en un llibre que han estat confegint. Amb l’ajuda d’experts locals, han conegut diversos secrets que amaguen les parets del nucli antic de Súria i els han redactat per compartir-los amb tothom que els vulgui descobrir. A més, cada història compta amb un collage que la representa.
L’oficina de turisme de Súria va plantejar-nos el següent repte: Com podem donar a conèixer el Poble Vell de Súria? En primer lloc, els infants van compartir el coneixement previ que tenien sobre el nucli antic del municipi, tot comptant també amb l’ajuda de les famílies.
En segon lloc, van començar a fer recerca per obtenir informació més detallada. A través de realitzar diverses sortides guiades per experts locals, com ara els guies de l’oficina de turisme i el regidor de cultura de l’ajuntament, van poder descobrir moltes històries, fets i successos interessants que van tenir lloc i dels quals no hi ha quasi bé constància escrita.
Així doncs, en tercer lloc, els alumnes van documentar totes les dades obtingudes i en van crear històries, per tal de donar-les a conèixer tant als veïns com a les persones que vulguin visitar o conèixer una mica més el poble. A través de parlar amb escriptors i il·lustradors, la manera que van proposar per recopilar totes les narracions va ser a partir de confegir un llibre. Més concretament, la il·lustradora Anduluplandu ens va parlar de la seva tasca a l’hora de crear el libre Mapa de ciutats somiades. A més, a partir de conèixer l’artista Sarah Twiggy Boyer, que crea collages amb fotos antigues que recupera, van crear-ne un per a cada història, a mode il·lustratiu.
Aquest projecte s’emmarca en el projecte d’escola d’enguany anomenat Petjades salades, en què hi ha format part tot l’alumnat des d’I3 fins a P6. No obstant això, aquesta iniciativa ha estat sorgida en el grup de Primària 3. A l’hora de dur-lo a terme, s’ha afavorit el coneixement dels canvis i continuïtats de l’entorn proper, la recerca d’informació de fonts diverses, la capacitat de narració i la creativitat literària i plàstica.
Aquest projecte ha estat realitzat al llarg del segon trimestre del curs.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola