Ctra. Balsareny 10-12 - 08260 Súria

938 694 173

La rotació de joguines: el valor i poder del joc

La rotació de joguines: el valor i poder del joc

Durant l’etapa de 0-6 anys, el joc és una necessitat vital pels infants i pel seu desenvolupament. Esdevé peça clau pel seu aprenentatge. Per aquest motiu, a les aules d’infantil de FEDAC Súria portem a terme la rotació de joguines a l’aula i per aconseguir tot un seguit de beneficis cap als infants. Els donem el valor i poder que els pertoca tot desenvolupant una sensibilitat cap a les seves necessitats de joc.

En què consisteix la rotació de joguines?

Consisteix a observar com juguen els infants i analitzar les necessitats que presenten. A partir d’això, l’adult selecciona les joguines que creu adients i desa la resta en un lloc no visible. 

Quins beneficis aporta?

Gràcies al canvi freqüent, els infants centren l’atenció en allò que està exposat i evitem que se saturin amb un excés d’opcions de joc. Facilitem que trobin noves motivacions i busquen amb més creativitat totes les possibilitats d’aquelles joguines. Així mateix, adquireixen autonomia per endreçar i recollir, ja que és més senzill ordenar si hi ha pocs objectes i si saben on els han de col·locar. 

Com escollim les joguines que deixem?

A l’hora de seleccionar quines es quedaran a l’abast dels infants, s’ha de partir d’una base de joguines ben triades i que els interessin. Cal deixar-ne alguna de cada grup d’aprenentatge. Per exemple, podem deixar joguines relacionades amb el joc simbòlic, joc motriu, treball sensorial i cognitiu. Tot i això, si en acabar el període triat de canvi de joguines n’hi ha algunes que encara capten molt l’atenció dels infants no cal canviar-les, es poden conservar aquelles que encara els fan volar la imaginació.

Cada quant cal fer aquest canvi?

La freqüència amb què canviarem aquestes joguines dependrà del grup d’infants i els seus interessos. L’observació té un paper molt important, ja que així es pot detectar en quin moment és més convenient. 

El projecte educatiu Avuixdemà té molt present que “els espais parlen” i que com a educadors cal que creem els escenaris adequats per aconseguir generar experiències memorables!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website