En un món on tothom té alguna cosa a dir, sovint oblidem la importància d’escoltar. No només sentir, sinó escoltar de veritat. L’escolta activa és molt més que estar en silenci mentre l’altre parla. És posar tots els sentits, la ment i fins i tot el cor en entendre l’altra persona. I aquest és precisament el cinquè hàbit de Stephen Covey.
Aquest procés és molt més complex que la simple passivitat que associem al “deixar de parlar”. Implica unes conductes claus:
Malauradament existeixen nombrosos impediments que dificulten aquesta escolta activa. Un d’ells seria l’obstacle de l’ansietat (estem massa preocupats per nosaltres mateixos). La superficialitat, és a dir, la dificultat en parar l’atenció en els sentiments dels altres. Un tercer impediment seria la tendència a jutjar, imposar immediatament les pròpies idees. La impaciència i/o impulsivitat que no deixa que l’altre s’expressi lliurement. La passivitat, és a dir, la inclinació a donar sempre la raó. I per últim la tendència a predicar, és a dir, fer petits “sermons” a l’altre.
L’escolta activa transforma converses superficials en connexions profundes. I, paradoxalment, quan realment entenem l’altre, és quan ell està més disposat a escoltar-nos també. Per tant, l’impacte d’aquest hàbit pot ser personal i també col·lectiu.
Escoltar activament és un acte de generositat i, sobretot, d’intel·ligència emocional. És entendre que per ser realment escoltats, abans hem d’oferir el regal de l’atenció plena.
L’escolta activa és una manera de demostrar respecte, empatia i ganes de créixer. Per això, si vols que els altres t’escoltin… comença per escoltar tu primer.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola