L’equip verd és un equip facilitador amb la finalitat de generar un impacte educatiu positiu i innovador tant a dins com a fora de l’escola. Es tracta d’equips d’educadors que tenen com a missió facilitar i impulsar la transformació de les escoles d’acord amb el pla estratègic de la FEDAC #avuixdemà2024.
Què vol dir TEAL?
Gràfic de la cultura TEAL, amb els tres elements que la formen: autogestió, propòsit compartit i plenitud personal.
Tradicionalment, les organitzacions han tingut formes d’organització jeràrquiques (horitzontals o verticals) on hi ha uns rols en què l’autonomia i el lideratge queden relegats sobretot a les persones amb més poder. Amb la voluntat de transformar la cultura de lideratge, l’equip verd se sustenta en la cultura TEAL, una funció organitzava basada en l’autogestió en forma de cercle, fugint d’estructures verticals.
Per tant, la cultura escolar TEAL busca trobar la plenitud tant personal com professional i alinear-les, per tal de vetllar per un propòsit compartit amb tota la comunitat educativa i avançar cap a l’autogestió. Així, a través de desenvolupar el líder interior de cada educador, s’avança cap a aquest propòsit compartit on tothom hi aporta la seva part.
Aquest model beu del referent de Frederic Laloux, desenvolupat al seu llibre Reinventar las organizaciones. Així, per exemple, en una organització TEAL, qui valora l’aportació i l’assoliment dels objectius comuns de cada membre a l’equip no és el superior, sinó l’equip mateix a partir d’una valoració col·lectiva. L’important és, doncs, sentir-se cridat a implicar-se per tal de contribuir al benestar col·lectiu i assolir els objectius, remant així cap a una interdependència conjunta que enforteix el col·lectiu.
Quin rols hi ha dins l’Equip Verd?
La figura “mentor” (Anna Azorín): A través del programa de mentoria té com a objectiu ajudar a desenvolupar les competències dels docents novells i la seva identitat com a mestres. A la nostra escola es duen a terme trobades setmanals entre els docents novells i els mentors per facilitar l’adaptació i un coneixement més sòlid de l’entorn educatiu.
LEM (Montse Colom): Aquest projecte FEDAC està basat en el llibre Els 7 Hàbits de la gent altament efectiva, de Stephen R. Covey. L’objectiu principal del LEM es potenciar i ajudar a trobar el “Líder” interior de cadascú i que aquest li fa connectar amb els seus talents i fortaleses. Ens ensenya els hàbits que necessitarem per ser líders i liderar-nos. Treballant la proactivitat, la responsabilitat i la importància de saber-nos organitzar de forma autònoma i efectiva per tal de poder tenir en compte allò que és important i prioritari. L’educador LeaderInMe s’encarrega de dinamitzar i coordinar el projecte a l’escola.
COMunicació (Marina Moyano): És un rol que vetlla per tal que les relacions dins la comunitat educativa assoleixin i mantinguin un bon nivell de comunicació. D’aquesta manera es vetlla tant per la cura de la comunicació interna (com arriba la informació, com es comunica l’equip), com per l’explicitació del projecte educatiu cap a la resta de la comunitat (butlletins de notícies, manteniment de la pàgina web, gestió de xarxes socials, etc.).
Shaker (Anna Sala): Aquesta figura té com a objectiu sacsejar des de la base l’equip educatiu de l’escola tot explorant noves metodologies, facilitant la innovació i acompanyant els altres docents de l’escola en els processos de transformació i canvi.
AIPS – Agents Impulsors en la Participació (Mireia Sala): Des d’aquest rol, es pretén instaurar una cultura de centre en què els infants formin part dels processos de participació i decisió del dia a dia. Que siguin cridats a implicar-se, a trobar espais on fer-los reflexionar i fer sentir la seva veu, queixes, propostes, valoracions, objectius… A més, es pretén acollir i desenvolupar tots els processos participatius que sorgeixin en el si de la comunitat educativa.
+ART (Carla Brau): Aquest rol busca facilitar espais per apropar l’art al dia a dia de l‘escola, despertar la sensibilitat artística en la comunitat educativa i donar presència als diversos llenguatges artístics en els aprenentatges de l’alumnat. Busca desenvolupar una mirada holística a través de la contemplació, les bones preguntes, la conversa, la reflexió i la creació.
Així doncs, l’equip verd emfatitza la contribució única i personal de cadascú. Estan formats per educadores amb talents i rols diferents. Les educadores que en formen part estan formades i desenvolupen un rol facilitador que desperten noves mirades a l’escola a través de la implementació de propostes diverses. El curs passat l’equip verd va ser l’encarregat de gestionar i dinamitzar amb el claustre les festes de l’escola.